美食

在 美食 的最新文章

美食0 留言

【 火鍋 買料 】 打邊爐 網購食材湯底 價錢比較

火鍋 想食得好,並不一定要出街食,亦不需要自己親身到街市買料。原因是現時不少網店均有售打邊爐配料,兼有送貨。MoneySmart便找來Seamart、Fresh To Go、餸到家及住家餸等4家網店,就其湯底,運費及食材作價錢比較,幫大家格價格至最抵。

美食0 留言

【 曼谷必食 2019 】 5間街頭小食 夜蒲後必試

曼谷必食 的東西很多,亦有很多人介紹過,不過都是主打日間的食店,所以今次OpenRice找來5間另類食肆,方便一眾喜愛夜蒲的香港人,深宵醫肚。 Pae Jai炒麵 夠鑊氣 在泰國,想食得有鑊氣,一定要試這家街頭泰國菜!它位於唐人街的Nana Alley,只於晚上營業。它們的Rad Nha及Pad See Eiw值得一試,炒麵亦有地道「泰」味,火喉控制了得。如果想味道香少少,可以加多一隻蛋。 營業時間:5pm至10pm,逢星期日休息 Guay Tiew Lord Porn Chai 泰式車仔麵 有街頭風味 這一檔路邊攤檔食肆,由煮到食,都是在路邊攪掂。當中,它們的「Guay Tiew Lord」是必試。河粉配上魷魚、豬肉等材料,再加上黑豉油,非常惹味。 營業時間:6pm至1am,逢星期一休息 曼谷必食 Kruapornlamai 泰式鐵板燒 此店招牌菜叫「Rad Nha Talay Poo Khao…

美食0 留言

9月開飯4大推介 大富翁自助餐必試

踏入9月,想食好東西,會有何好推介?今次OpenRice即為大家推介4間食肆。當中最吸引人的就是大富翁自助餐,活動至11月30日才完結。如果大家喜歡飲咖啡及食海鮮,餘下的3間食肆,總有一家合大家。