旅遊

在 旅遊 的最新文章

旅遊0 留言

【 日本消費稅 增加 】遊日消費 避稅 退稅 慳錢 攻略 2019

日本消費稅 於10月1日正式上調至10%,但同時又將外賣食物、部分食品商品,劃為「輕減稅率」(軽減税率)貨品,維持8%稅率。兩者如何分辨?對於經常返「鄉下」消費的香港人來說,如何可以避開重稅呢?退稅機制又是否有改變?MoneySmart接下來為大家分析。

旅遊0 留言

【 日本 溫泉 】 全國40大溫泉區及旅館 精選

日本 溫泉 全球出名,除了港人熟悉的東京、京都、大阪、北海道、沖繩外,原來不少縣市的溫泉亦很出名,例如大分縣的別府八湯溫泉區及由布院溫泉區,愛媛縣的道後溫泉區。所以MoneySmart即整理日本全國40大溫泉區及旅館精選,供各位讀者參考。

旅遊0 留言

【 大阪 溫泉 】3大抵浸錢湯推介 52蚊可入場

大阪 溫泉 有何好推介。其實到大阪,除了到近郊浸露出溫泉外,亦可選擇在大阪市內,浸一浸錢湯,場內除提供各種浴池、桑拿及岩盤浴外,兼有餐廳,HK52即有交易!下文即為大家推介,大阪3間最抵的「超級錢湯」!

旅遊0 留言

【 韓國賞楓 】睇紅葉地點推介 特點:近地鐵站(下)

韓國賞楓 有何推介? 睇紅葉除了到日本,南韓亦是個不錯選擇。韓國的賞楓季節由每年的9月下旬至11月上旬。本文繼上一篇介紹4個鄰近地鐵站的賞楓熱點後,今次再介紹4個地點,有興趣遊韓睇紅葉的朋友,要入來做足功課啦!

旅遊0 留言

【日本紅葉 2019】12個城市 30大賞楓景點及交通指南(2019.09 更新)

日本紅葉 2019 觀光季節雖然在下半年,不過如大家有意觀賞,亦適宜儘早安排行程。日本各地欣賞紅葉的時期,視乎溫度而定。例如於氣溫較寒冷的北海道,在10月中旬,楓葉已經轉紅。南部如九州,則可能要到11月下旬,才適合賞楓。接下來,MoneySmart精選港人遊日的其中12個主要城市,找出30個賞楓熱點!