預算事業生活品味

點解港鐵壞車 截唔到的士?良心的士司機爆料!

的士

0 留言

0
Shares

的士 你今日有坐嗎?今日港鐵於繁忙時間多線故障,適逢部分地區有雨,因而令地鐵站,巴士站,以致港島的電車站,均排滿長長人龍。個別地鐵站更實行人流管制,令不少打工仔想進入地鐵站也進不到。於是,不少人希望轉坐的士。奈何當大家想截的士時,均發現很多的士均向乘客出示紅牌,拒絕載客,何解呢?小編在乘坐的士回公司時,亦曾詢問過司機。

原因一:乘客電話Call車   主動加150蚊搶車

首先司機表示,現今科技發達,面對港鐵故障,不少人都會用手機應用程式或「打上台」Call的士。而小編在坐乘的士時,亦不停聽到的士Call台報價。「去將軍澳加$10,入元朗加$20,落北角加$30。」

於是小編問司機:「師傅,想問你成朝聽到,最高有人出幾錢截的士呢?」

司機聽後即表示:「$150,個客住山頂!$100都有」「你無計啦,今日地鐵壞車,啲客人人都主動加價搶車返工,我就唔做呢啲嘅,喺街見到乜客就做,唔係你都上唔到我㗎車,我諗你都等咗半個鐘啦!」

小編聽後,只是哈哈一笑:「係呀,我其實等咗都好耐,係有的士,但架架好似球證咁,舉晒紅牌!」

原因二:乘客路邊截拒載 的士   主動加價搶車

司機聽後,搖搖頭道:「個啲其實冚旗等大魚,你而家都聽到個台有人不停加價搶車,佢未等囉。通常有啲客,係有經驗嘅,即使見到㗎的士冚旗,都會打開車門問個司機:『師傅,加50蚊,去邊度邊度,順唔順路。』通常個司機覺得ok又順路,都會做呢單生意!」

然後司機又道:「咁當然要順路啦,好似我有次喺銅鑼灣冚旗番東區,有個客開門問我落唔落中環,我話我番東區呀,然後佢同我講:『咁你車完我去中環,未返東區囉!』所以我成日話,香港乜嘢怪人都有!」

主頁:blog.moneysmart.hk

求稿!

各位朋友,MoneySmart誠邀大家投稿,分享生活上的理財、投資技巧及慳錢小智慧。你的寶貴經驗將會為更多人帶來啟發,所以請盡情寫出來吧!來稿字數600字或以上,附上文章相關圖片或圖表更佳,投稿請電郵至:Editorial@moneysmart.hk 。

無論你想分享交流理財心得,還是立志成為理財KOL,毋須猶豫,馬上投稿吧!

Tags: ,

興趣:喜歡打Monster Hunter,港台各大獵團的駐團採訪員,報道最新最快的MH消息。

國籍:經常被問是不是印度人,經常被讚廣東話流利,近期已多被誤認為日本人。

金句:
1.做人要開心,做自己喜歡做的事才會更易成功。
2.好的另一伴,就是在他或她前,可放心做回自己,而雙方覺得沒有問題。
3.經常思考自己放在那個位置才顯珍貴,然後再努力經營。
4.睇Blog,專欄及專訪,比看書可更快學到知識,掌握見解。
5.有理財見解想說,寫出來投稿。不曉寫,找我,我幫你寫。

履歷:做過4間報館15年編輯,曾試做電視廣告,散文繪本編輯,網站負責人。